Fietsstandaard

Cube_2013_Toskana_057_rk

Handig

Zonder standaard valt een fiets om. Tenzij er natuurlijk een muurtje, boom of fietsenrek in de buurt is… Maar ook dan is de kans op beschadiging het kleinst wanneer de fiets is voorzien van een fietsstandaard. Een standaard is deel van de basisuitrusting van een stadsfiets, maar is niet altijd vanzelfsprekend op meer sportieve modellen waar gewicht belangrijk wordt geacht.

Aftermarket fietsstandaard

Fietsen die dagelijks worden gebruikt verslijten net als remblokken en banden ook hun standaard. Het komt dus regelmatig voor dat er een standaard vervangen moet worden. Let daarbij op de plek waar de standaard op de fiets zit. Dit is niet altijd hetzelfde. Ook de lengte van de standaard kan verschillen. Zo hebben grotere fietsen een langere standaard nodig dan kleinere fietsen. Veel stadsfietsen hebben een standaard montage plaat achter de trapas in het frame gelast. Daar zit de basis standaard en kan de nieuwe standaard ook weer worden gemonteerd. Wanneer fietsen niet zo’n montage plaat hebben achter de trapas biedt de achterbrug bevestiging vaak een uitkomst. Hierbij komt de standaard aan de achterzijde van de fiets en wordt deze aan de twee framebuizen van de achtervork gemonteerd.

Losse standaard

Ook in de schuur/berging of garage is het handig als een fiets gewoon zelf rechtop kan staan. Voor sportfietsen zijn er ook losse showroom- of winkelstandaards waarmee een racefiets of mountainbike handig rechtop kan blijven staan. Zo heeft Thule ook speciaal voor deze doelgroep een soort “fietsen kapstok” gemaakt genaamd de Bike Stacker. Dit scheelt ruimte en voorkomt beschadigingen aan uw fietsen.

Dubbele standaard

De dubbele standaard zien we op moederfietsen en transportfietsen. Vaak in combinatie met een stuurvergrendeling. Doordat de fiets kaarsrecht en stabiel staat is laden en lossen veilig en makkelijk. De dubbele standaard wordt op de standaard montageplaat in het midden van de fiets gemonteerd. Het is dus ook mogelijk om deze als alternatief voor een enkele standaard te monteren.