Stadsfietsen

DAVO201500423_BATAVUS_140.3

De stadsfiets is een fiets met vele gezichten: robuust, ‘hufterproof’ en zonder versnellingen, maar bijvoorbeeld ook luxe, comfortabel en met vele versnellingen. Met of zonder voordrager, met of zonder vering: de mogelijkheden zijn eindeloos. Onder de noemer stadsfiets vallen vele verschillende soorten fietsen die allemaal één ding gemeenschappelijk hebben: ze zijn ideaal om dagelijks korte afstanden mee af te leggen. Uiteraard zijn er ook genoeg stadsfietsen te vinden waar u heerlijk mee kunt toeren.

Een stadsfiets wordt gemaakt om jarenlang mee te kunnen gaan en bestand te zijn tegen de elementen. Vandaar dat de meeste stadsfietsen erg stevig zijn en vooral onderhoudsarm. Een dichte kettingkast komt heel erg vaak voor, maar u kunt ook een stadsfiets kopen met een open kettingkast en derailleurversnellingen.

Waar moet u op letten als u een stadsfiets wilt kopen?

Wanneer u een stadsfiets gaat kopen, is het belangrijk om goed na te denken waar u de fiets vooral voor wilt gebruiken. Haalt u er vaak boodschappen mee of moet u veel meenemen onderweg? Dan is het handig om te kijken naar een fiets met zowel een voor- als een achterdrager. Wilt u de fiets vooral gebruiken om in stallingen te zetten (op het station, op school), dan is het aan te raden een fiets te kiezen waar zo min mogelijk aan kapot kan gaan (dichte kettingkast, geen versnellingen, terugtraprem). Wilt u er vaak korte ritten op maken, maar wilt u in het weekend ook wel eens flink wat kilometers maken? Dan is het verstandig om te kiezen voor meer versnellingen en wellicht ook een verende voorvork en zadelpen. Kortom zijn de volgende vragen van belang:

  • Wat voor frame wil ik: dames/heren/lage instap/kinderfiets?
  • Wil ik versnellingen?
  • Wat voor rem wil ik: een terugtraprem of handremmen?
  • Wil ik een fiets met een bagagedrager/voordrager?
  • Wil ik een verende voorvork/zadelpen op mijn fiets?
  • Wil ik verlichting op batterijen of liever aangedreven door de naafdynamo?

Daarnaast kunt u nog kijken naar uw favoriete kleur, uw favoriete merk en bijvoorbeeld de mogelijkheid om kinderzitjes te monteren. Als u deze vragen voor uzelf kunt beantwoorden, vindt u snel de fiets die bij u past!