Omafietsen

AK8A5056 CORTINA ORIGINALS 2015

Iedereen kent hem wel: de omafiets. Het klassieke, simpele frame en de basic uitrusting: de omafiets is een echte klassieker. Maar vergist u zich niet, ook op het gebied van omafietsen heeft de ontwikkeling niet stil gestaan. Zo kunt u nu omafietsen vinden in allerlei kleuren en kunt u tegenwoordig ook kiezen voor een omafiets met versnellingen. De mogelijkheden zijn eindeloos met deze tijdloze klassieker!

Omafiets of opafiets?

Een omafiets is van oorsprong een fiets met een damesframe: de herkenbare gebogen framebuis springt meteen in het oog. Er zijn ook herenvarianten van de omafiets, deze noemen we opafiets. Deze opafietsen hebben dezelfde kenmerken als omafietsen, alleen bezitten ze een hoge framebuis (stang), die het damesmodel in gebogen vorm juist laag heeft zitten.

Moderne omafiets

Zoals gezegd is er behoorlijk wat veranderd binnen het segment omafietsen. De fietsen worden minder sober: er worden steeds vaker felle kleuren gebruikt om de fiets een lekker eigen uitstraling te geven. Handig in de fietsenstalling: met een felle kleur ziet u direct welke fiets van u is, dat valt lekker op tussen al die zwarte fietsen! Ook vinden we steeds vaker oma- en opafietsen terug die beschikken over versnellingen. Een omafiets mag dan wel wat ingetogen zijn, versnellingen zijn voor veel fietsers toch een vereiste. Zo vindt u nu omafietsen met 3 of zelfs met 7 versnellingen. Met een omafiets met versnellingen heeft u de retro uitstraling, het karakter van vroeger, maar dan met de luxe van nu. Het beste van beide werelden dus!

Bekende omafietsen

Eigenlijk alle grote fietsenmerken hebben een omafiets in de collectie zitten. En dat is niet voor niets, want deze fietsen zijn nog altijd onverminderd populair. Merken als Gazelle, Batavus en Cortina hebben bekende modellen zoals de Gazelle Classic, de Batavus Old Dutch en de Cortina Soul. Maar ook het Nederlandse merk BSP heeft een kenmerkende omafiets in de collectie: de BSP Oma Comfort. Andere merken met omafietsen zijn onder andere Puch, Azor en Popal.