Mountainbikes

Scale-Plus-Action Image-2016-BIKE-SCOTT Sports_03

Mountainbiken

Klimmen, dalen, springen en hoog door de kombochten! Mountainbiken is de meest uitdagende tak van wielersport. Of het nu op de vaste routes in eigen land is of op onbekende grond tijdens de vakantie, mountainbiken is altijd lekker in de natuur! Er zijn veel uiteenlopende routes, sommige wat uitdagender dan andere, maar altijd zoveel mogelijk op onverharde ondergrond. Natuurlijke hindernissen en obstakels als boomwortels, losse rotsen en kuilen maken elk rondje tot een uitdaging.

Verschillende mountainbikes

Er zijn enorm veel verschillende mountainbikes te koop, van een paar honderd- tot een paar duizend euro. Om te beginnen met mountainbiken heeft u echt geen extreem dure fiets nodig. Met een opstapmodel kunt u al prima uit de voeten op de parcours in eigen land. Als de hobby serieuzer wordt en de rondetijden gaan gelden, kunt u naar hartenlust upgraden. Met een lichtere fiets kunt u makkelijker accelereren dan met een zwaardere fiets. Ook klimmen gaat fijner met een lichte fiets. Harder door bochten en over obstakels gaat beter met een fiets met ofwel een grotere wielmaat, ofwel met een betere geveerde voorvork. Hoe groter het wiel hoe meer grip de band kan bieden, daarnaast rolt een groot wiel makkelijker over oneffenheden heen.

Een fully of een hardtail?

Wie zich verdiept in mountainbiken struikelt al snel over termen als een 29er, een fully of een hardtail. De sport en de fietsen zijn constant in ontwikkeling, waar vijftien jaar geleden iedereen nog op 26 inch wielen met hooguit een geveerde voorvork reed zien we nu vooral twee grotere wielmaten op mountainbikes terug. De 27,5 ook wel 650b genoemd zijn de laatste ontwikkeling en zijn een mooie middenweg tussen de kleinere 26 inch wielen en de grotere 29er wielen. Naast de wielmaat zien we ook dat fietsen met dubbele vering in opkomst zijn. Deze zogenaamde full suspension mountainbikes worden ook wel afgekort “een fully” genoemd. ¬†Waarbij mountainbikes met alleen een geveerde voorvork “hardtails” worden genoemd.

De ultieme mountainbike

De ultieme mountainbike is voor iedereen een andere. Dat is wellicht ook het leuke aan de veelzijdigheid van deze sport. Op snelle, gemakkelijke parcoursen is een lichte 29er hardtail waarschijnlijk het snelst en fijnst om op te rijden. Als het parcours uitdagender wordt is een fully wellicht fijner en effectiever. Bij wat heftigere sprongen en steilere afdalingen zijn 27,5 wielen of zelfs 26 inch wielen nog steeds het handigst. Die geven de fiets meer wendbaarheid en stabiliteit en zijn sterker doordat ze kleiner zijn. Wie zoveel verschillende parcoursen gaat rijden heeft vaak ook meerdere fietsen in de schuur. Eerlijk is eerlijk, mountainbikers zijn allemaal wel een beetje materiaal freaks!