Elektrische fietsen

Prime_E+_141-Edit

Rijden op een elektrische fiets is nog nooit zo populair geweest: inmiddels is een groot deel van alle verkochte fietsen in ons land elektrisch. Doordat e-bikes steeds populairder worden, is de keuze inmiddels zo groot geworden, dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat is nu precies een e-bike? En waar moet u op letten wanneer u zo’n elektrische fiets wilt aanschaffen?

Elektrische fiets of Speed pedelec?

Een elektrische fiets is een gewone fiets, die u de mogelijkheid biedt te fietsen met ondersteuning. Handig voor mensen die op een gewone fiets niet meer zo goed kunnen rijden, maar ook voor liefhebbers van lange ritten en uitdagende tochten. Want met die ondersteuning komt u net een beetje verder en net een beetje makkelijker de heuvel op.

Het is belangrijk om in de gaten te houden tot welke snelheid de fiets kan ondersteunen. De reguliere elektrische fietsen ondersteunen tot zo’n 25 km/h, maar daarnaast bestaan er ook zogenaamde speed pedelecs (of high speed e-bikes), die tot wel 45 km/h kunnen ondersteunen. Deze fietsen zijn echter kentekenplichtig en u dient hier een WA-verzekering voor af te sluiten.

Motortechniek

Wanneer u een e-bike wilt kopen, dan kunt u grofweg kiezen uit 3 verschillende types:

  • Een elektrische fiets met een voorwielmotor
  • Een elektrische fiets met een achterwielmotor
  • Een elektrische fiets met een middenmotor

Voordelen en nadelen voorwielmotor

Met de motor in het voorwiel en de accu in de bagagedrager is een fiets goed in balans. Een ander voordeel is dat de meeste voorwielmotoren zeer stil zijn en dat de prijs van de e-bike iets lager ligt ten opzichte van andere e-bikes. Een nadeel is dat de meeste voorwielmotoren niet krachtig genoeg zijn voor heuvelachtig terrein en deze elektrische fietsen dus vaak meer geschikt zijn voor dagelijks gebruik in de stad of door het platteland. Ook kan het voorwiel door de motor wat zwaar aanvoelen. Een elektrische fiets met voorwielmotor is het meest geschikt voor dagelijkse, korte ritten over vlak terrein.

Voordelen en nadelen achterwielmotor

Met de motor in het achterwiel heeft u vaak een krachtige motor te pakken, die opgewassen is tegen de meest uiteenlopende terreinen. Ook voelt de ondersteuning aan als een soort duwtje in de rug, wat voor veel mensen erg prettig aanvoelt. Wanneer u kiest voor een elektrische fiets met achterwielmotor, kiest u automatisch voor een fiets met een derailleurversnelling. Dit vergt wat meer onderhoud dan een naafversnelling met een gesloten kettingkast. Een elektrische fiets met achterwielmotor is een fiets die bij uitstek geschikt is voor langere tochten.

Voordelen en nadelen middenmotor

Veruit de populairste techniek is tegenwoordig de middenmotor. Deze motor zit op de trapas geplaatst, zodat u een directe en natuurlijk aanvoelende ondersteuning geniet. Deze motoren zijn zeer geschikt voor heuvelachtig terrein, waardoor een e-bike met een middenmotor een heel veelzijdige fiets is die u voor allerlei doelen kunt gebruiken. Een nadeel is wel dat een middenmotor iets meer geluid maakt dan bijvoorbeeld een voorwielmotor. Een elektrische fiets met middenmotor is een veelzijdige fiets die bij uitstek geschikt is voor langere tochten, maar die ook bij dagelijks gebruik prima tot zijn recht komt.

Accu

Bij de aanschaf van een e-bike is het belangrijk om te kijken naar uw wensen en welke motortechniek hierbij past, maar de accu is net zo belangrijk. Sommige technieken bieden u de keuze uit verschillende accu’s: een zwaardere (duurdere) accu biedt een grotere actieradius (dat is de maximale afstand die u met één volle accu kunt rijden). Soms heeft u geen keuze en wordt de elektrische fiets met een standaard accu geleverd. Het is aan te raden om op te letten of u de accu alleen in de fiets kunt opladen, of dat u deze ook kunt verwijderen om ergens anders op te laden. Dit heeft de voorkeur, omdat u in koude winters en hete zomers de accu het beste op kamertemperatuur kunt bewaren. Dit komt de levensduur van de accu ten goede. En u heeft natuurlijk niet altijd ruimte om uw e-bike warm en droog te stallen! Zo’n uitneembare accu is dan ideaal: u laadt hem op waar u maar wilt.

Een e-bike aanschaffen: in het kort

Samengevat is het bij een aanschaf van een e-bike belangrijk om eerst uw wensen op een rij te hebben: gebruik ik de fiets voor mijn plezier, of voor woon-werkverkeer. Rij ik dagelijks, of juist meer in de weekenden? Rij ik lange tochten of juist korte stukjes? Wanneer u deze wensen op een rijtje heeft, kunt u op zoek gaan naar de elektrische fiets die bij u past. Er bestaan verschillende keuzehulpen die u op weg kunnen helpen, maar u kunt natuurlijk ook altijd bij een fietsspecialist advies inwinnen.