Kinderzitjes

_MG_0275

Samen met uw kleine op de fiets is erg gezellig en vaak ook heel handig. Met het juiste kinderzitje vervoert u uw kleine veilig en comfortabel, zodat samen fietsen een heus feestje wordt! Maar welke soorten kinderzitjes bestaan er eigenlijk allemaal: waar kunt u uit kiezen?

Welk kinderzitje is geschikt voor mijn kind?

Grofweg maken we onderscheid tussen 3 soorten kinderzitjes:

 • Een kinderzitje voorop (voorzitje) – voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot 3 jaar (9-15 kg)
 • Een kinderzitje achterop (achterzitje) – voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot 6 jaar (9-22 kg)
 • Een junior achterzitje – voor kinderen tot ongeveer 35 kg

Voorzitje

Een voorzitje is gezellig: u praat gemakkelijk met uw kindje en een ander voordeel is dat u uw fietstassen nog gemakkelijk achterop kunt monteren. Let er wel op dat de instapruimte met een voorzitje kleiner wordt en dat uw bewegingsvrijheid wat wordt beperkt. Er zijn fietsen op de markt die een extra brede instap hebben, zodat u heel makkelijk een zitje kunt monteren en lekker kunt blijven fietsen: dit zijn speciale moederfietsen.

Een voorzitje is geschikt voor kindjes van ongeveer 9 maanden (als ze zelfstandig rechtop kunnen zitten) tot ongeveer 3 jaar. De gewichtsbeperking die hieraan wordt gegeven is van 9 tot 15 kg. Is uw kindje ouder en zwaarder, dan wordt het tijd om uw kind achterop de fiets te vervoeren.

Achterzitje

Een achterzitje is iets minder gezellig, maar doordat de bagagedrager een groter gewicht kan dragen dan de stuurpen, groeit uw kleine minder snel uit een achterzitje dan uit een voorzitje. Een achterzitje is dan ook geschikt voor kinderen van ongeveer 9 maanden tot 6 jaar (9 tot 22 kg). Met een achterzitje heeft u geen beperking van uw bewegingsvrijheid: u kunt vrijuit fietsen. Echter is het met een achterzitje lastig om ook fietstassen te bevestigen. De voetjes van het zitje zitten dan in de weg: u dient dan ook een speciale bagagedragerverlenger te gebruiken, als u zowel een kinderzitje achterop als fietstassen achterop wilt monteren.

Wanneer u graag een achterzitje wilt monteren, heeft u de keuze uit een zitje dat u direct op de drager bevestigt of een zitje dat u aan het frame onder de zadelpen bevestigt. Een achterzitje met framebevestiging is iets comfortabeler, omdat het zitje als het ware boven de bagagedrager zweeft, zodat uw kindje minder last heeft van schokken en oneffenheden in de weg. Een achterzitje dat u op de achterdrager monteert kan voorzien zijn van het zogenaamde Yepp Easyfit bevestigingssysteeem. Hiermee klikt u een Yepp Easyfit achterzitje gemakkelijk op de bagagedrager. Maar ook zonder Easyfit kunt u een kinderzitje op de bagagedrager monteren. Het ligt aan het merk zitje en uw fiets of u een speciale adapter nodig heeft, of dat het zitje direct op de bagagedrager gemonteerd kan worden.

Junior achterzitje

Er zijn ook verschillende achterzitjes die ook voor grotere kinderen tot 35 kilo geschikt zijn. Let u daarbij wel op de maximale belasting van uw bagagedrager? U mag de bagagedrager namelijk niet zwaarder belasten dan het gewicht dat hij maximaal kan dragen, ook al kan het kinderzitje een groter gewicht aan. Dus als u een zitje heeft tot 35 kilo en een drager die 25 kilo kan hebben, dan dient u die 25 kilo als maximum aan te houden. De meeste bagagedragers zijn tegenwoordig belastbaar tot een gewicht tot 25 kg.

Merken kinderzitjes

Het is belangrijk dat u een kinderzitje kiest dat aan veiligheidsnormen voldoet. Onder andere de volgende merken maken veilige kinderzitjes:

 • GMG Yepp
 • Bobike
 • Polisport
 • Thule
 • Qibbel

Accessoires voor kinderzitjes

De volgende accessoires zijn erg handig (en leuk!) om ook aan te schaffen wanneer u een kinderzitje koopt:

 • Windscherm – een kindje zit voor pal in de wind, met een windscherm zit uw kleine lekker beschut.
 • Slaaprol – fietsen is leuk, maar ook vermoeiend. Met een slaaprol op uw voorzitje kan uw kleintje een lekker tukkie doen.
 • Bagagedragerverlenger – wilt u een kinderzitje achter en ook fietstassen monteren? Dan kunt u niet zonder!
 • Regenhoes – staat uw fiets vaak buiten gestald? Dan is een regenhoes geen overbodige luxe. Zo hoeft u niet steeds alles droog en schoon te maken als u op pad wilt
 • Kinderhelm – veiligheid voor alles. Met een speciale kinderhelm beschermt u uw kindje, mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren