Fietszadel

AK8A6274 METRPOLE CORTINA 2015

Geen goede fiets zonder een goed zadel!

Het fietszadel is het belangrijkste raakvlak met de fiets. Maar waarom zoveel verschillende zadels? Net als fietsen en mensen zijn er mannetjes en vrouwtjeszadels. Vaak zien we dan ook op een herenfiets een herenzadel en op een damesfiets een dameszadel. Wel zo logisch. Toch zijn er ook universele zadels. Deze zitten wat betreft bouw en vorm precies tussen beide in. Handig voor fietsen met een lage instap waar zowel dames als heren op rijden.

Verschillende vormen

Fietszadels kunnen heel smal zijn over de hele lengte, maar soms ook heel breed aan de achterkant. Waarom is dat eigenlijk? Dit komt met name door de fiets waarvoor het zadel bedoeld is. Door de geometrie van een sportieve fiets is de zithouding vrij diep waardoor de fietser meer op de voorkant van het zadel zit. Hierdoor zijn sportieve zadels altijd vrij smal. Bij fietsen met een zogenaamde “rechtop” zithouding zoals stadsfietsen, omafietsen en transportfietsen ligt het drukpunt veel verder achterop het zadel. Daarom zijn deze zadels ook veel breder aan de achterzijde en vaak zijn deze zadels ook voorzien van extra dempers aan de achterzijde. De zithouding op de fiets is dus sterk bepalend hoe het zadel gevormd is. Daarnaast zijn dameszadels doorgaans wat breder aan de voorzijde dan herenzadels omdat het vrouwelijk lichaam doorgaans bredere heupen heeft.

Hard of zacht?

Een hard zadel kan best comfortabel zijn en een zacht zadel juist oncomfortabel. Het belangrijkste bij een goed zadel is dat het zadel goed is voor jou. Dat het bij jouw zithouding past en bij jouw lichaamsbouw. Over het algemeen kiezen mensen die weinig fietsen eerder voor een zacht zadel en mensen die meer gewend zijn aan fietsen voor een wat harder zadel. Net als met nieuwe schoenen moet je lichaam even wennen aan de nieuwe “pas”.

Een gleuf?

Er zijn ook diverse zadels met een gleuf in het midden. Deze gleuf zorgt voor een drukverdeling die de bloedvaten en zenuwen zou ontlasten. Ook dit is persoonlijk en blijkt geen “zadelpijn garantie” te bieden. Dit type zadels komt vooral voor bij sportfietszadels waarbij de rijder een licht gebogen tot gebogen zithouding aanneemt en daardoor meer op de voorkant leunt dan op de achterkant van het zadel.

De ideale combinatie

Voor de meeste fietsers werkt de juiste combinatie fietsbroek en zadel het beste om met zoveel mogelijk comfort te kunnen fietsen. Uiteraard zou dat niet nodig zijn bij korte ritjes door de stad, maar bij langere ritten kan dit een hoop extra comfort geven. Een fietsbroek met een goede zeem zonder naden is aan te bevelen. Deze sluit het beste aan op een harder zadel waarbij de druk goed wordt verdeeld via het zadel en de fietsbroek. Fietsen met een rechtere zithouding kennen minder problemen wat betreft comfort, maar worden ook minder intensief gebruikt.

Een goed zadel

Is dus voor iedereen anders. Wel is het zo dat bepaalde zadels gewoon voor een grote doelgroep geschikt zijn en vaak al een verbetering zijn voor de standaard zadels zoals op fietsen worden gemonteerd door producenten. De Selle Royal Freedom en Respiro reeks zijn bekende voorbeelden hiervan. Met zo’n zadel kunnen de meeste mensen prima uit de voeten!