Fietssloten

ABUS

Aan de ketting

Jaarlijks worden er zo’n 110.000 fietsen gestolen in Nederland. Dat zijn er zo’n 311 per dag. Serieuze aantallen en een probleem om zeker rekening mee te houden! Vooral nieuwe fietsen en E-bikes zijn erg populair omdat deze markt in gebruikte fietsen enorm groot is. Heeft u een mooie fiets, zet deze dan altijd goed op slot met een goed fietsslot! Hieronder enkele tips om de kans dat uw fiets wordt gestolen wat te verkleinen.

Ook buiten de grote stad

Vaak denken mensen “dat overkomt mij niet” of “hier doen ze dat niet”. Helaas is dat vaak achteraf. Juist de dagelijkse, vaak kort durende handelingen als boodschappen doen of even de fiets bij het hek van de school achterlaten zijn een risico in de stad, maar ook buiten de stad. Zodra u een fiets alleen achter laat loopt deze feitelijk het risico om meegenomen te worden. Mooie fietsen zijn daarbij natuurlijk nog verleidelijker dan oude barrels.

Hoe voorkom ik dat mijn fiets wordt gestolen?

Helemaal voorkomen dat een fiets wordt gestolen is bijna niet mogelijk, maar de kans verkleinen is best eenvoudig. Natuurlijk moet het ook gewoon mogelijk blijven om van de fiets te genieten en erop te kunnen blijven fietsen zonder dat de sloten erop een beperking vormen. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Het beveiligen van uw fiets begint met het basis slot.

Stap 1: Controleer uw huidige slot:
Veel fietsen zijn standaard voorzien van een ringslot welke aan de fiets vast bevestigd zit aan de achterzijde van de fiets aan het frame. Deze zijn er in verschillende kwaliteiten. Let erop dat deze is voorzien van een ART keuring. Op deze site kunt u zien of uw slot ook een ART keuring heeft. Met zo’n ringslot kunt u snel en gemakkelijk uw fiets op slot zetten. Echter dit slot doet niets anders dan het achterwiel blokkeren. De fiets kan dan door zijn relatief lage gewicht nog wel gemakkelijk opgetild worden en dus worden meegenomen.

Stap 2: Gebruik een 2e slot:
Om te voorkomen dat uw fiets kan worden meegenomen is het aan te raden om een 2e slot te gebruiken in de vorm van een kettingslot of een kabelslot. Daarmee kunt u de fiets aan een vast object als bijvoorbeeld een fietsenrek verankeren.

Stap 3: Wees consequent:
Maak er een gewoonte van om uw fiets altijd op slot te zetten. Ook als u even uw kind uit school haalt of even een boodschap doet.

Stap 4: Voorkomen is beter dan genezen:
Door uw fiets op publieke, drukke plaatsen te parkeren is er een grotere sociale controle. Een fietsendief zal niet snel een fiets stelen terwijl er allemaal mensen naar staan te kijken.