Fietskratten

IMG_4742

Fietskratten zijn stoer en handig

Wie kent ze niet?! De fietskratten zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Zo’n beetje elke fiets met een voordrager heeft er wel een kratje op. Dat maakt het plaatje van de traditionele transportfiets compleet en is nog handig ook! Er zijn diverse leuke kratjes te koop zodat u altijd iets kunt kopen wat goed bij uw fiets past! Maar hoe kies ik zoiets? Hieronder enkele handige weetjes en tips!

Verschillende materialen

Er zijn fietskratjes in verschillende kleuren en gemaakt van verschillende materialen. Zo kunt u altijd de perfecte match met uw transportfiets maken. Het mooist zijn de houten kratjes welke natuurlijk een mooier “retro” effect geven aan uw fiets. De houten fietskratjes van Two-O zijn er in verschillende modellen en maten. Sommige zelfs met paraplu en bekerhouder! Dat is niet alleen gaaf, maar ook erg praktisch. De wat goedkopere optie is een kunststof fietskrat. De meest populaire zijn die van Kerri. Deze zijn ook het sterkst van de kunststof kratten die we hebben gezien. Bovendien zijn deze in vele leuke kleuren te koop.

Welke maat?

Vooral in de kunststof fietskratjes zien we verschillende maten terug. Slim, want fietsen met voordragers zijn er inmiddels ook in vele maten en het moet natuurlijk wel mooi in verhouding blijven allemaal. Voor kleine fietsen (20 tot 24 inch) staan kleine kratten van zo’n 20-25 liter het mooist. Grotere fietsen (26 t/m 28 inch) kunnen prima met de grote maten kratten tot zo’n 50 liter. Hoe groter de krat, hoe meer erin kan natuurlijk!

Hoe monteer ik een krat op mijn fiets?

Om een krat op een voordrager te monteren zijn er diverse mogelijkheden. U kunt met een paar tie wraps of kabelbinders de krat aan de spijlen van de voordrager vast trekken. Er zijn echter ook speciale krat bevestigingssetjes te koop waarmee u manden en kratten stevig aan de voordrager kunt bevestigen. Deze werken met klemmen in een soort hoefijzer vorm welke vastgeschroefd dienen te worden en daarmee dus wat steviger vast zitten en ook diefstal voorkomen. We zien ook steeds vaker kleine kettingsloten die nog een keer extra om de krat en de fiets worden gebruikt. Zo voorkomt u dat uw fietskrat gestolen kan worden.